imkerij erbij

Onze doelstelling

De bijen die wij in onze imkerij houden zijn de zogenaamde Buckfast bijen. Het is ons doel om de Buckfast bij in stand te houden en door selectie en teelt te verbeteren en/of aan te passen aan de veranderende klimatologische en maatschappelijke omstandigheden. Ons belangrijkste streven is een buckfast bij te telen die zonder enige behandeling met ziekten of plagen zoals de Varroamijt, om kan gaan.

Geschiedenis buckfast bij

De Buckfast bij vindt zijn oorsprong op de Buckfast Abbey in Zuid-West Engeland. Op abdijen en kloosters werden in het verleden bijen gehouden. De monniken voorzagen in hun onderhoud door het verbouwen van diverse producten en de verkoop ervan. Honing was er daar één van. Vanaf 1915 tot 1922 stierf in Engeland de gehele populatie inlandse zwarte bijen uit ten gevolge van de tracheemijt. Broeder Adam, de abdij-imker van de Buckfast Abbey, ontdekte dat kruisingen van de Engelse inlandse zwarte bij met de Italiaanse bij ongevoelig waren voor deze tracheemijt ziekte.
Broeder Adam reisde door Europa en Afrika op zoek naar betere bijen voor zijn abbey. Zijn ideaal was een bij te telen die met weinig inspanning van imkerszijde veel honing op kon brengen. Hij besefte dat de ideale bij alleen verkregen kon worden door verschillende rassen met elkaar te kruisen. Na zo’n 70 jaren telen, kruisen en selekteren heeft dat geresulteerd in de Buckfast bij.