honing
Voedsel voor de bij
Honingbijen hebben bloemen nodig om er hun voedsel (nectar en stuifmeel) op te verzamelen. Ze bewerken de nectar tot honing door hem in te dikken en er waardevolle stoffen aan toe te voegen. Als er te weinig bloeit is honing het reservevoedsel voor de bij. Een teveel aan honing wordt door de imker afgenomen en zo nodig vervangen door een suikeroplossing.
Omdat veel planten afhankelijk zijn van insectenbestuiving, lokken zij met kleurige en geurige bloemen in allerlei vormen de honingbijen, die met hun dikke vacht, al nectar zoekend, het stuifmeel van de ene bloem naar de andere bloem overbrengen. Na bestuiving volgt de bevruchting en kunnen zaden, vruchten en bessen worden gevormd. Zo is het voortbestaan van tal van wilde planten verzekerd, zoals de vuilboom, meidoorn, zuurbes en veenbes, maar ook siergewassen zoals sneeuwbes, dwergmispel en mahonia enz. <br>Op hun beurt vormen zaden en bessen weer voedsel voor vogels en andere dieren. Ons bos stadspark, berm, kortom ons milieu vaart er wel bij. Door honing te kopen bij een imker bij u in de streek draagt u de natuur in uw omgeving een warm hart toe.
Nederlandse of buitenlandse honing
Buitenlandse honing komt na maandenlang vervoer, per schip aan in bijvoorbeeld grote ijzeren containers. Gewoonlijk is de honing dan gemengd en afkomstig van verschillende imkers. Ouderdom, bewaartemperatuur en temperatuur-schommelingen doen afbreuk aan de kwaliteit van deze honing. Goede wijnsoorten mengt men toch ook niet!
Honing van de Nederlandse imker is altijd jong, zuiver en niet gemengd. Voor het verzamelen van 2 potjes honing moeten de bijen een totale afstand afdleggen gelijk de omtrek van de aarde en laten circa 2000 bijen hun leven. Zo’n product moet je met respect behandelen.
MEERWAARDE VAN HONING BOVEN SUIKER
Honingbijen produceren enzymen waarmee ze de suikers uit de nectar kunnen omzetten in suikers die voor ons lichaam makkelijker opneembaar zijn dan gewone kristalsuiker. Voor sporters en herstellenden levert honing snel en direct energie. Gemiddeld bevat honing 38% vruchtensuiker, 31% druivensuiker, 10% andere suikers en 17% vocht. Hiernaast bevat honing nog 4% begeleidende waardevolle stoffen zoals bijv. enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxyde, stuifmeelkorrels en mineralen zoals bijv. fosfor, mangaan, ijzer en koper. De natuurlijke geur en smaakstoffen afkomstig van de bloemen en geven de honing zijn eigen karakter. Lindehoning heeft bijvoorbeeld een lichte mintsmaak. Gebruik honing puur in karnemelk of gecombineerd met fruit of yoghurt, maar natuurlijk ook op brood of krentenbrood.
HONING BIJ VERBRANDINGEN EN ONTSTOKEN WONDEN
Honing werkt bij regelmatig gebruik weerstand verhogend, ontstekings-remmend en is goed voor de spijsvertering en bloedsomloop. Honing op een steriel gaas aangebracht op een brandwond of ontstoken wond trekt door zijn sterke concentratie lymphe en bloed – waarin belangrijke afweerstoffen zitten – naar de wond waardoor pus kan worden uitgescheiden. Bovendien werkt de honing bacterieremmend door zijn hoge zuurgraad (PH waarde) en ontsmettend doordat het waterstofperoxyde bevat. Het verband blijft bij het dagelijks verschonen niet aan de wond kleven omdat de honing gewoonlijk door de huid opgenomen wordt.