Op welke locatie voelt de druivenstok zich het prettigst?

Een zonnige, beschutte plek op het zuiden in de tuin of in een hele grote pot op het balkon is ideaal voor de druivenstok. Lei draden en pergola’s zijn geschikt als klim hulpmiddel en maken het onderhoud veel gemakkelijker. Voor vruchtrijping in de herfst is het goed als de plant nog profiteert van de warmtestraling van huismuren. Tafeldruiven stellen geen hoge eisen aan de bodem. Humusrijke en goed gedraineerde locaties zijn bij uitstek geschikt. Wateroverlast, verdichting en te lichte zandgronden zijn niet goed, want er moet voldoende vocht beschikbaar zijn voor zoet fruit, maar de grond mag niet helemaal uitdrogen. Bij het kweken in een plantenbak is het belangrijk dat de pot een inhoud heeft van minimaal 30 tot 50 liter en dat deze zo diep mogelijk is.

 

Hoe plant ik druiven correct?

Voor druivenstokken in pot is het hele jaar mogelijk om uit te planten, zolang de aarde maar niet bevroren is. Lichte gronden moeten worden voorzien van voldoende humus. Hiervoor is een hoogwaardige potgrond geschikt, bij voorkeur in combinatie met goed verteerde compost. Zware gronden die de neiging hebben om te verdichten, kunnen worden verbeterd met een mengsel van zand en potgrond. De pH moet tussen 5,5 en 7 liggen. Maak de grond diep los voor het planten en verwijder voorzichtig alle wortel onkruiden. Het plantgat moet 40 cm diep en breed zijn. Plaats de goed bewaterde druif zo dat het entpunt (verdikking op de stam) ca. 3 a 5 cm boven het oppervlakte komt. Vul de holte tussen het plantgat en de wortels met een mengsel van groeimedium en teelaarde. Ten slotte wordt er 5 tot 10 liter water op gegoten en indien nodig wordt een laag mulch aangebracht om verdamping te voorkomen. Met een steunpaal of een latwerk ondersteun je de jonge druivenstok. Bind de jonge scheut meerdere keren verticaal (recht) aan de paal in de loop van de groei. Plaats hiervoor een lange rechte bamboestok achter de druivenstok. Door regelmatig aan te binden krijgt u een mooi rechte stam.

Hoe verzorg en bemest ik mijn druiven op de juiste manier?

Naast het snoeien, zijn uniforme bodemvochtigheid en vraaggestuurde bemesting erg belangrijk. Bemest in maart / april met biologische tuin meststof. Deze organische meststof bevordert de humusvorming en heeft een langdurige werking. De laatste bemesting moet in juni plaatsvinden. Het is belangrijk dat de grond nooit uitdroogt nadat de voedingsstoffen zijn toegevoegd. Met een mulchlaag van rijpe compost of mulch van b.v houtsnippers, voorkom je dat de grond snel uitdroogt. Deze onderhoudsmaatregel kan in de herfst worden uitgevoerd en helpt, vooral bij jonge druiven, om de lage temperaturen in de winter beter te overleven. Onze professionele tip: vermijd late bemesting en het gebruik van kunstmest korrel of andere minerale meststoffen in de tuin thuis. Te veel stikstof leidt tot weelderige groei en een slechte vruchtbedekking. Winterhardheid wordt ook negatief beïnvloed. Wilt u de grond 100 % in topkwaliteit hebben dan kan u altijd een grondmonster laten onderzoeken.

 

Hoe kan ik mijn wijnstok op de juiste manier water geven?

Vooral jonge exemplaren hebben in de eerste 2 tot 3 jaar behoefte aan irrigatie op basis van behoeften. Dit betekent dat in fasen zonder noemenswaardige regenval één keer per week water moet worden gegeven met minimaal 10 liter water. Zodra de druiven zich op de plaats hebben gevestigd en de grond humusrijk is, wordt de inspanning voor extra water geven verminderd. Hoe vaak je water moet geven, hangt grotendeels af van de neerslag, de locatie en de instraling. In feite hebben oude druivenstokken zeer diepe wortels en verdragen ze droogte. Het is belangrijk dat er nooit stilstaand vocht is. Als er wijnstokken dicht bij de huismuur staan, is de regen mogelijk niet genoeg en kan extra water nodig zijn.

Hoe snoei ik mijn druiven correct?

De belangrijkste zorgmaatregel voor uw eigen wijnstokken is het snoeien. Druiventrossen groeien alleen op eenjarige scheuten. Houd er rekening mee dat u op de volgende twee tijdstippen moet knippen: januari / maart (wintersnoei-). En de zomersnoei- om een te veel aan blad terug te  snoeien.

U vind verschillende filmpjes over snoeien op onze website. Ik gebruik zelf alleen de Cordonsnoei, om dat die makkelijk en strak gesnoeid kan worden. Alles begint bij de jonge druivenplant. Na het planten knipt u na een paar weken (als hij begint te groeien) alle scheuten weg, op een mooie recht naar boven groeiende scheut na. Deze scheut bind u regelmatig op, hierdoor blijft hij mooi recht. Verwen hem het eerste jaar met water geven zodat hij niet kan verdrogen. Zodra deze ene (hoofd) scheut, zijscheuten gaat maken knipt u die op een of twee bladeren terug. Hierdoor kan de druif zijn energie alleen maar kwijt in de lengte groei. Laat hem tot de bladval recht doorgroeien. Desnoods laat u de scheut boven in verder horizontaal verder groeien. Als het januari is en de hoofdstam is dikker dan 1 cm (doorsnede) Dan kunt u de stam buigen op de hoogte van de eerste horizontale draad. Die horizontale draad moet ongeveer op 70 cm hoogte aan de palen zitten. Kijk naar de filmpjes voor het buigen van de hoofdstam. Voor de meeste druiven is 100 cm horizontaal (afstand van druif naar druif) voldoende.  Wil je de druif een grotere breedte laten beslaan dan kan dat prima, maar let op dat hij niet te veel trossen krijgt want dit gaat ten kosten van de smaak en de grote van de druiven. Wilt u meer druiven in een rij en kiest u voor 100 cm breedte dan knipt u de druif af, vlak voor de volgende druif (zie video) Mocht de jonge druivenstok het niet goed naar zijn zin hebben en was de groei daardoor te matig (bv. maar een 100 of 150 cm hoog zijn geworden) dan knipt u de stam 15 a 20 cm onder de eerste (aanbinddraad) draad af, ongeveer 2 cm boven een oog. Het komende jaar zal hij krachtiger groeien en kan de hoofdstam in de daar op volgende winter ook horizontaal worden vast gebonden. In de daarop volgende voorjaar/zomer zal de horizontale hoofdstam bij elk oog een uitloper maken, die u verticaal begeleiden tussen 2 x een dubbelen draad en een enkele boven draad. (zie video) Het eerste jaar mag u een paar trosjes per plant laten zitten om te proeven. De rest van de bloemtrosjes knipt u weg. Het volgen de jaar mag hij vol dragen (meestal 2 trossen per verticale uitloper) De uitlopers die boven de bovendraad uitkomen kunt u iets boven de bovendraad afknippen. U begeleid de groei tussen de twee dubbelen draden door, hierdoor hoeft u niks vast te zetten. De uitlopers pakken zich zelf vast aan de bovendraad. Na de komende winter (januari/februari) snoeit u de verticale uitlopers op 1 of 2 ogen boven de horizontale hoofdstam terug. Dit herhaald u elk jaar. Hierdoor krijg je mooie krachtige uitlopers die elk 2 en soms wel 3 trossen per uitloper geven. Het is verder niet nodig om te dieven (uitlopers in de oksels uit te breken) omdat u met een heggenschaar alle uitstekende ranken afknipt. (als of het een haag is)

Dan rest nog het bladdunnen: Zodra de druiven trosjes zich goed gaan vormen kan je de bladeren onder aan de uitlopers al wat verwijderen. Eind augustus begin september kan je de trossenstrook volledig ontbladeren. (zie video) Voor al in het begin van de zomer alleen maar aan een kant ontbladeren. (liefst oostkant) Het hele jaar door zorg je dat de verticale onderstam geen uitlopers krijgt. Verwijder die continu. Zo blijft het onder de bladwant mooi leeg en kan de wind de druiven goed droog blazen. (scheelt veel schimmel)

 

Hoe overwinter ik mijn wijnstok?

Op een warme locatie en in een mild klimaat zijn de druivenstokken zeer winterhard. Voor exemplaren in potten is het raadzaam om de wortels te beschermen met bladeren, kreupelhout of mulch. Het binden van de planten met jute helpt ook om vorstschade te voorkomen.

Welke soorten druiven zijn er?

Door veredeling en selectie is een groot aantal nieuwe rassen ontstaan. Naast smaak en kleur zijn de belangrijkste onderscheidende kenmerken de gevoeligheid voor schimmelziekten (schimmelresistente variëteiten). Ook zijn er steeds meer soorten pitloze druiven die geschikt zijn om in eigen tuin te kweken.

Welke plagen en ziekten kan de wijnstok krijgen?

Druiven zijn robuust en niet bijzonder vatbaar voor ziekten en plagen. Als je schimmelbestendige wijnstokken plant, heb je nog minder problemen dan bij traditionele rassen. De meest voorkomende afwijkingen zijn:

Echte meeldauw (Uncinula necator, voorheen Oidium tucceri) Schimmelziekte is de meest voorkomende oorzaak van een slechte opbrengst. Het meelachtige laagje verschijnt vanaf eind mei op de bladeren. Op jonge scheuten zijn er aanvankelijk grijze vlekken die na verloop van tijd roodbruin worden en, net als de vruchten, volledig opdrogen. Schimmelresistente rassen worden niet aangevallen. Conventionele soorten moeten preventief worden behandeld met plantversterkers en ook regelmatig worden geknipt om een ​​losse structuur te garanderen. Zorg ervoor dat u geen besmette delen op de plant achterlaat en voer deze na het snoeien af ​​met het huisvuil. Ook is het belangrijk dat de druiven op een zonnige plaats worden geplant. Het blad droogt sneller na neerslag en is minder vatbaar.

Grijze schimmel Het komt vooral voor in natte en koele jaren. Als preventieve maatregel is snoeien belangrijk zodat de bessen vrij hangen en goed drogen. Losse bessen worden minder aangetast. De schimmelziekte, ook wel “nobele rot” genoemd, is geen reden tot bezorgdheid. Aangetaste gebieden kunnen eenvoudig worden afgesneden, ze zijn niet giftig.

Galmijt  Aan de bovenkant van het blad zijn bultjes zichtbaar. Aan de onderkant, in de uitstulpingen van de bultjes, vormt zich een dicht, wit schimmelgazon. Hier bevinden zich de mijten, die door hun zuigactiviteit de groeivorming veroorzaken. De galmijt is slechts een visueel probleem, de ziekteverwekkers zijn onschadelijk en de oogst wordt niet belemmerd. (continu weg blijven plukken van de aangetaste bladeren helpt heel goed)

 

zonnebrand Zeer warm weer kan lelijke brandwonden aan de bessen veroorzaken. Het is een optisch probleem en hangt vooral af van de variëteit. Dus in de zomer aan de oostkant bladeren uitdunnen en niet te vroeg volledig verwijderen.

 

Veelgestelde vragen over wijnstokken

Hoe lang duurt het van planten tot de eerste oogst? Bij sterke planten kunnen in het eerste jaar al bloemtrosjes aan de jonge plant groeien. Het is echter beter dat de kracht in de groei gaat en het hout zich goed kan ontwikkelen. Goede opbrengsten en grote druiven kunnen worden verwacht vanaf het 3e jaar van staan.

Waarom moeten druiven gesnoeid  worden!

Enerzijds zorgt het snoeien ervoor dat er meer druiven geoogst kunnen worden, anderzijds voorkomt het snoeien aantasting door schimmelziekten. Bovendien zal een wijnstok die regelmatig wordt gesnoeid zich beter ontwikkelen, dichter zijn en meer druiven geven